desmarton
 

Fogadó a hely szelleméhez. 2019, Budapest, 1111 Galéria -Konceptuális étterem  with Dominika Trapp 

"

A csakoda csoport két alapító tagja, Trapp Dominika és Des Márton konceptuális éttermet nyitnak az 1111 Galériában, az Ablak a Bartókra - Helytörténeti fesztivál idejére.
A művészek minden nap más tematika mentén alakítják ki az étterem dekorációját és ételkínálatát. Témaválasztásaik során kiindulópontot jelentett számukra Újbuda sokszínű lakossági összetétele, a lakosok számára elérhető kulturális és vendéglátóipari szolgáltatások széles spektruma és ezek beszédes formációi: a Bartók Béla Boulevard és a Borpatika közötti távolság nehezen áthidalható, noha egy kőhajításnyira sincsenek egymástól.
Érdeklődésük fókusza Lágymányos városrész, amely az utóbbi évszázadokban nagyívű városrendezési és kulturális koncepciók megvalósításának kísérleti terepeként funkcionált, ezek közül kíván megidézni néhányat az étterem-installáció. Elsősorban ezeknek a koncepcióknak a helyben kialakult kultúrákkal való kompatibilitása, a találkozásokból létrejövő hibrid kulturális jelenségek és összeférhetetlenségek képezik a tematikus napok inspirációs forrásait.
∼ ∼ ∼ ∼∼∼ ∼ ∼ ∼∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼ ∼∼∼ ∼ ∼ ∼ ∼∼ ∼ ∼ ∼
Az első nap középpontjában az egykor a városrész szinte egész területén elterülő, a Duna árvízszabályozási munkálatai következtében létrejött Lágymányosi-tó története áll. A tavat az évtizedek során fokozatosan töltötték fel, a II. világháború után a tómeder fogadta be a lebombázott Budapest törmelékének jelentős részét.
A menüsor tételeihez inspirációul a mesterségesen létrejött tó egykori növény- és állatvilága szolgál. A művészek a megmaradt Lágymányosi-öböl területéről gyűjtenek majd ehető vadnövényeket és hagyományos technikák alkalmazásával készítenek halas fogásokat.
≁≁ ≁ ≁≁≁ ≁≄ ≄ ≄≄ ≁≁≄ ≄ ≄≄≄ ≁ ≁ ≁≁ ≁ ≁ ≁≁≁≁ ≁ ≁ ≄≆≆≆
☽☾☽☾☽☾☽☾☽☾ ☽☾ ☾ ☾☾☽☾ ☽☾ ☽ ☾ ☽☾☽☾ ☽☾ ☾
A második nap egy 123 évvel ezelőtti történetet elevenít fel, az 1896 májusára elkészült lágymányosi Konstantinápoly, a török patyomkin város kalandos, ám kudarcos végkimenetelű rövid életét. Európa, uzsorahitelekből épített, legnagyobb vigalmi negyede a mai Lágymányosi és a Petőfi híd között elterülő lápos területen húzódott, azonban kezdeti sikerei ellenére a rendszeres szúnyogtámadások miatt fél év alatt csődbe ment.
A menüsor az egykori bulinegyed éttermeinek fogásaiból inspirálódva idézi meg a fantáziadús, ám a környezet adottságaival és a lakosság igényeivel kevéssé számoló várostörténeti intermezzot.
☁︎☁︎☁︎ ☁︎ ☁︎☁︎ ☁︎ ☁︎☁︎☁︎ ☁︎ ☁︎☁︎ ☁︎☁︎☁︎ ☁︎ ☁︎☁︎☁︎ ☁︎☁︎ ☁︎
☺︎☺︎ ☺︎ ☹︎ ☺︎ ☺︎ ☺︎☹︎☹︎☹︎☺︎☺︎ ☺︎☺︎ ☺︎ ☹︎ ☺︎ ☺︎ ☺︎☹︎☹︎ ☺︎☺︎ ☺︎☺︎ ☺︎ ☹︎ ☺︎
A harmadik nap egy kerületi galéria, a Bartók32 rendszerváltás utáni néhány évét idézi meg. Az önkormányzati fenntartású galéria St.Turba Tamás (TNPU) és Tatai Erzsébet galériavezetői tevékenysége alatt helyet adott a kor meghatározó neo-konceptuális törekvéseinek, azonban a helyi művészeknek kevés teret nyújtott a bemutatkozásra. A – részben – ebből is adódó konfliktusok végül a vezetőség távozásához vezettek. A kapcsolódó menüsort a történet érintettjeinek bevonásával dolgozzák ki a művészek.
A harmadik nap koncepciója Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), helyszínelő kutatásainak felhasználásával született meg.
☹︎☺︎☺︎ ☺︎☺︎ ☺︎ ☹︎ ☺︎ ☺︎ ☺︎☹︎☹︎ ☺︎☺︎ ☺︎ ☺︎ ☺︎ ☹︎ ☹︎ ☺︎ ☹︎☺︎☺︎ ☺︎☺︎ ☺︎
Az eseményekre zenei fellépők és az adott nap témájának szakértői is meghívást kapnak. Minderről hamarosan bővebben tudósítunk!
 
☞ Az étterem minden nap legfeljebb 20 főnek elegendő fogással készül! A belépés ingyenes. "